FlowLine


Categorie:
Klant: Koninklijke Gazelle

Werkzaamheden:
Concept opbouw / Ontwerp / Engineering support

Bijzonderheden:

De meest gefotografeerde kettingkast op de beursDesignvisie: een compacte, esthetisch en functionele kettingkast ontwerpen. 

Een groot deel van de Nederlandse fietsen is geassembleerd met een versnellingsnaaf, onderhouds- arm en zeer geschikt voor de vlakke wegen. De versnellingsnaaf wordt aangedreven door de ketting. De ketting en de tandwielen worden beschermd door een kettingkast. Na enig gebruik van de fiets rekt de ketting een aantal millimeters op. Daardoor moet de ketting na enige tijd weer gespannen worden. De gesloten kettingkasten zijn ontsierende en ‘zwaar’ ogende elementen aan een fiets.

De gedachte achter de ontwikkeling van de Flowline kettingkast was om de ketting automatisch op spanning te houden. Hiervoor werd een innovatieve en gepatenteerde spanconstructie ontworpen. Voor het optimale spanresultaat werd de kettingspanner op een zeer effectieve locatie gepositioneerd. Deze constructie heeft gunstige effecten op de levensduur van de ketting en de tandwielen. De fiets wordt hierdoor zeer onderhoudsarm.

Deze nieuwe compacte kettinglijn constructie creëerde ook veel kansen voor een sportieve en slankere vormgeving van de kettingkast. Het resultaat is een fraai modulair kettingkast design met een slanke vormgeving. Door het innovatieve modulaire systeem kunnen twee typen kettingkasten worden gebouwd door één kap te wijzigen. Ook de technische opbouw van de kettingkast is sterk verbeterd door solide en robuuste bevestigingspunten gecombineerd met de montagevriendelijkheid van het product.

De nieuwe fietsen ogen ranker en lichter, de nieuwe kettingkasten Modest en Dynamic vormen een harmonieus totaalbeeld met de Gazelle fiets. De Gazelle flowline kettingkast is het perfecte voorbeeld waar techniek en functionaliteit in samenhang met design en esthetiek zijn gecombineerd.