Video

Orange next generation


Categorie: E-BIKE
Klant: Koninklijke Gazelle

Werkzaamheden:
Concept opbouw / Ontwerp / 3D CAD surface modeling / Engineering support / prototyping

Bijzonderheden:

 Dat ik de Orange familie voor de tweede keer mogen ontwerpen! TROTS!Designvisie: design, integratie, comfort en ultiem rijgedrag combineren in een tijdloos ontwerp.  

Orange Evolution in Design en development: de Orange familiefietsen is de backboon van Gazelle en is vergelijkbaar met de Golf van Volkswagen, een fiets met groot volume voor een breed publiek. De huidige Orange fietsen zijn ontworpen als stadsfiets. Afgelopen jaren is het aantal elektrische fietsen enorm in populariteit gegroeid en speelt zij een enorm belangrijke rol binnen het Gazelle gamma. Een nieuwe generatie framefamilie is noodzakelijk voor het Orange segment, daarom zijn we gestart met het project Orange Next Generation.

Het nieuwe ontwerp moet herkenbaar blijven als een Orange, vernieuwend en toekomstbestendig zijn en moet een breed publiek blijven aanspreken.

De Orange zal een evolutie ten opzichte van zijn voorganger moeten worden, herkenbaar Orange ontwerp, actueel in design en technologie en een verbeterslag maken vergeleken met zijn voorganger. Het Orange frame is bekend en herkenbaar in de markt en kenmerkt zich door de brede en lage instap in combinatie met een enkele onderbuis en de Gazelle comfortgeometrie. Terugkijkend hoe het frame zich door de jaren heen heeft ontwikkeld, zien we een logisch herkenbare ontwikkeling.

Het nieuwe frame is ontworpen vanuit de visie om één geheel te creëren. Mooi en moderne ronde vormtaal geaccentueerd met strakke en scherpe lijnen, bijvoorbeeld één accentlijn die de drie buizen met elkaar verbindt: onderbuis, tussenbuis en zadelbuis. Door verschillende vlakken te creëren, ontstaat er een spel tussen licht- en schaduwvlakken wat het ontwerp een extra dimensie geeft.

Met dezelfde vormtaal is ook het achterframe ontworpen. Een nieuwe feature in het ontwerp is de integratie van de bagagedrager in het frame, dat zorgt voor een extra robuuste en moderne uitstraling. Het kruispunt bij de achterpatten is ook in het ontwerp geïntegreerd voor een meer ‘cleane’ uitstraling met het behoud van dezelfde functionaliteit. Naast het ontwerp van een nieuwe city bike, worden ook de e-bikes aangepakt.

In dit nieuwe ontwerp is het frame ontworpen vanuit de gedachte dat het e-bike systeem en het frame één geheel lijkt. De uitdaging werd daardoor groter, het bracket is centraal punt veel kabels kruisen zich rondom het bracket, maar het brackt moet sterk genoeg zijn om de frame met elkaar te verbinden. Ook de montagevriendelijkheid speelt een grote rol in het ontwerp. Hoe vind je een oplossing voor al die vragen en tegelijkertijd een mooi ontwerp zonder zichtbare lasnaden en volgens de hoge kwaliteitseisen van Gazelle. Dit is gelukt door met veel specialisten te gaan praten, kennis en ervaring van verschillende personen met elkaar te verbinden, met de tekeningen onder de arm naar China te reizen en uitgebreid met de leveranciers co-engineering toe te passen. Het resultaat is een volledig geïntegreerde middenmotor in het frame, geen zichtbare lasnaden, een brede en lage instap, stijver dan zijn voorganger, montagevriendelijker, herkenbaar, voorzien van een modern design en moderne technologie.

Dit is Gazelle Orange Next Generation: Evolution in design en Development!